Een dagje “toeren” op Zandvoort
16/10/2020 Reacties uitgeschakeld voor Een dagje “toeren” op Zandvoort nieuws admin

Doordat de start van het seizoen anders verliep voor de DNRT is de er flink wat geschoven met de kalander en was er plots een extra dag racen voor de toerklasse. Kleine uitdaging de versnellingsbak van de Saxo was niet optimaal… Maar gelukkig hoefde de AX voorlopig niet de baan op dus die kon best even de bak uitlenen. Zo gezegd zo gedaan en gelijk achter de stabilisatorstang vervangen voor een iets dikker type in de hoop dat het nog harder door de bocht kon.

Woensdag was race dag dus Johan en Bart zijn dinsdagavond vast naar Zandvoort gegaan omdat de nieuwe trailer ivm de hoogte enkel via het circuit naar het paddock kan komen. Na alles te hebben uitgeladen was het tijd voor de verdiende nachtrust Om 7.30 waren ook Marco en Frank aanwezig en was het team “compleet”. Ja compleet omdat het er doordeweekse dag was het lastig om vrij te krijgen en door de aangescherpte regels mochten er zo weinig mogelijk mensen aanwezig zijn. Sterker de poorten van het circuit waren gesloten voor publiek.

Waar het normaal voor de training nogal weleens hectisch kan zijn in de box ( nog even dit nog even dat) was er nu rust. Alles was geregeld en klaar dus tijd om bij de gereedschap karren wat stopcontacten vast te zetten en de watertoevoer van de koffiemachine aan te passen ( heel belangrijk). Om 9 uur gelijk de tijdtraining dus vol goede moed ging Johan de baan. Helaas werkte de transponder niet ( de organisatie liep een beetje achter) dus dan maar met de stopwatch aan de pit muur. Na een ronde van 2.20 en een van 2.10 begonnen we ons wat zorgen te maken, dat moet toch sneller kunnen. Vlak daarna kwam het bericht van Johan ; ik heb schade…..

Nu was de baan een nog een beetje nat maar zoveel uitbreken dat er schade ontstaat???? Het bleek dat de auto vanaf het begin aan de achterkant uitbrak bij het remmen en insturen. Johan had de rembalans nog wat meer naar achter gezet maar dat mocht niet baten. En dus in de 3 ronde bij het insturen van de Bocht zonder naam overstuur (of onderstuur ik weet het verschil nooit) en een lichte aanraking met de vangrail. Op eigen kracht kwam de auto terug naar de box met inderdaad schade en een wat stoom vanuit de radiator.

Ja en dan? Wat hebben we nodig? Een nieuwe radiator wat slangen en die goede oude stabilisatorstang. Dus Marco in de auto naar Obdam en de ander aan de slag met schade. Als eerste een paar spanbanden om een betonnen paal zodat we iets meer ruimte hadden om de radiator er uit te kunnen halen. Vervolgens met het hydrolyse gereedschap de voorkant weer recht en op maat zien te krijgen ( je schrijft dit sneller als je het doet).

Inmiddels had Marco de onderdelen gehaald en konden we verder met opbouwen. Gelijk de kleppendeksel los gehaald want daar waren wat lekkage sporen. Bij het vervangen van de stabilisatorstang leek deze onder spanning te zijn gemonteerd. Zou dat de oorzaak zijn geweest? Dat we eerste manche niet gehaald hebben zal niemand verbazen. Maar na de appeltaart stond de Saxo klaar voor de wedstrijd. Natuurlijk wel als laatste maar een voordeel van de doordeweekse dag er waren maar 8 auto’s in de toer. En ja dan komt de ware aard van Johan en de Saxo naar boven. Met rondes keurig tussen de 2.06 en de 2.05 (sneller mag je niet in de toerklasse) werd de ene na de ander auto ingehaald. En was de 3 plek het hoogst haalbaar. Aangezien de nummer 1 echt te hard ging ( en dat wist hij ook is eigenlijk een sportklasse auto maar was er om te testen) en ok de nummer 2 regelmatig onder 2.05 ging kregen de deze tijdstraf en werd het een eerste plek in deze manche.

En ja dus bij de 2e manche starten vanaf polepositie. Gelijk ging de auto van de sport en vandoor maar ach dat wisten we al. De nummer 2 had nu wel zijn tijden beter in de gaten en beef langer achter Johan zitten. Met nog een paar rondes te gaan kwam hij langzaam dichterbij om uiteindelijk er toch voorbij te gaan. Hoewel op de grens ( en soms er iets onder) was er deze keer geen tijdstraf en dus een verdiende 2 plek voor Johan. Terwijl de bbq aan stond was het tijd om de prijs op te gaan halen.

Ook deze keer geen prijsuitreiking met een podium en een (lange) speech van Huub en kon Johan mocht een 2e prijs overall meenemen naar huis.

En nu?

De AX wil graag weer versnellingsbak hebben maar de Saxo ook. In de planning staan 2 bakken met rechte vertanding die het vermogen van de motor beter kunnen overbrengen. Of deze allebei voor de volgende ronde ( Zandvoort 18 oktober of Assen 28 oktober) klaar zijn is de vraag. En mag er dan publiek zijn of word het helemaal afgelast en moeten we ons gaan richten op het seizoen 2020? Ik zou zeggen hou de site in de gaten en anders DNRT.nl

Grtz, Frank

About The Author